ç Forsiden/Menu/HOME
SUND KOST. Trivsel, ernæring, sundhed, helse, livsstil, madvaner, vitaminer, motion, velvære, sundhed, sund, glad, trives, atkins, south beach, kost, mad, føde, fødevarer, sport, røre sig, depression, depressiv, e-numre, kemikalier, ren mad, økologisk, økologi, helsekost, kulhydrater, proteiner, fedt

Sund kost, ernæring, sundhed, helse, livsstil, madvaner, vitaminer, motion, færre kulhydrater og mere protein

Et æble om dagen, holder doktoren fra døren Du bør huske på, at den kost, du spiser, har betydning for din trivsel i hverdagen, herunder dit energiniveau, dit humør og din generelle livskvalitet

Sagt på en anden måde: din ernæring har indflydelse på din sundhedstilstand. Og din sundhedstilstand har igen indflydese på, hvor længe du lever.

Et æble om dagen holder doktoren fra døren, siger man. Og det er et godt, gammelt sundhedsråd. Sund kost handler om, hvad man spiser hver dag.ET VIGTIGT SUNDHEDSRÅD går på, at man skal spise mindst 600 gram frugt og grønt - hver dag!

Sunde frugter er f.eks. æbler, pærer, bananer, grønærter, ferskner, appelsiner med videre.

Sunde grønsager er f.eks. gulerøder, rødbeder, blomkål, broccoli, porer, løg, hvidløg med videre. Saften fra kartofler er også sund.

Derimod er kogte kartofler, hvedemel, bulgur, hvidt brød og pasta fyldt med stivelse og tomme kulhydrater - og disse fødeemner kan ikke anbefales i større mængder. Samtidig er sodavand, kager og produkter med masser af sukker i ikke særligt sundt for en del mennesker.

Der er mange kostråd, og der kommer hele tiden nye til. Som forbruger kan det være svært at gennemskue dette felt. Man må ganske enkelt bruge sin sunde fornuft.FOR AT VÆRE SUND er det også nødvendigt at røre sig - hver dag! Moderne forskning peger på, at en halv times motion hver dag er et minimum for at holde sig i god form. Og når vi siger god form, mener vi god form kropsligt, mentalt og psykisk.

Da vi er forskellige, har forskellige mennesker behov for forskellig ernæring. Et eksempel på dette er f.eks. teorien om føde set i forhold til en persons blodtype. Af denne årsag passer det godt til nogle mennesker at være vegatarer/veganere - og til andre at følge dr. Atkins eller South Beach kuren og spise kødrig og proteinrig kost - og til en tredie slags mennesker at følge en tredie slags diæt.

Som sagt, man skal følge sin fornuft - mærke efter med hensyn til sin fornemmelse for, hvordan man har det, når man spiser en bestemt slags føde, samt se på resultatet: holder man sig sund. Én ting er sikker: man skal holde sig fra mad, som indeholder mange E-numre, altså kemiske tilsætningsstoffer, især færdigretter. E-numre i for store doser er med garanti ikke sunde i det lange løb.

NYERE FORSKNING

Nyere forskning har vist, at f.eks. pommes frites indeholder stoffet akrylamid. Jo højere temperaturer, det tilberedes ved, og jo længere tid de steges, jo mere udvikler de akrylamid. Men man bør undgå dette stof, da forsøg har vist, at det er kræftfremkaldende på forsøgsdyr.

Derudover er det alment kendt, at for lidt motion påvirker en persons levetid, altså hvor gammel vedkommende bliver. Et godt råd er derfor at være fysisk aktiv en halv time om dagen for at undgå øget risiko for at blive syg og dø for tidligt.

Dårlig kost og manglende motion øger risikoen for at dø tidligt og for at få livsstilssygdomme som type 2-diabetes, cancer, hjerte-kar-sygdom og knogleskørhed. Derimod er sund kost og motion befordrende for fysisk og psykisk sundhed, god livskvalitet og et længere liv. Husk, at indbydende og veltilberedt mad af ordentlige råvarer virker befordrende for sunde madvaner.

CANCER

Sund kost kan tilsyneladende forebygge kræft, men sund kos kan også være med til at helbrede cancer. Kræft-patienter kan anbefales masser af rå, økologiske grønsager (f.eks. tomater og selleri) med masser af C-vitamin i, fisk uden for meget fedt (da usunde kemikalier og tungmetaller ofte lagrer sig i fedtet), okse- og lammekød, frugt (f.eks. økologiske æbler), helst økologiske, usprøjtede bær (f.eks. jordbær, solbær, blåbær, tranebær, hindbær, kirsebær), friskhakkede krydderurter samt æble- og abrikoskerner.

Samtidig kan lykkefølelse og sindsro modvirke cancer, hvorimod et stressfyldt liv kan være med til at sænke éns immunforsvar.

Kræftpatienter frarådes flg. fødeemner: Eddike, fjerkræ, grisekød, skaldyr, alkohol og alt for megen sukker. Samtidigt frarådes det at spise rødt el. dårligt stegt kød.

En del (men ikke alle) kemikalier (E-numre) samt mad, der er voldsomt branket, regnes for direkte kræftfremkaldende.

Læs til almindelig opbyggelighed en artikel om Berømte kræftoverlevere, dvs. otte kendte personer som har overlevet en kræftdiagnose, skrevet af Morten Zahle, JP.

Man har fundet ud af, at visse kostelementer (f.eks. kemikalier i maden og for meget sukker) kan være medvirkende til at fremkalde depression. Du kan læse mere om depression her.

Læs mere om slankekur her.

Særlige kostregler skal iagttages, hvis man er gravid. Læs mere om graviditet på graviditet.dk.

Opdateret 7. februar 2014. Kom snart på besøg her igen.

 
Google
 
WWW neft.dk
Økologi, vitaminer, slankekur, motion, livsstil, grønsager, groft brød, frugt, helsekost, økologisk mad
Depression | Kognitiv psykologi og terapi | Psykologi | Carl Gustav Jung | Humanistisk psykologi | Religion.VITEN.ORG